Cognitieve gedragstherapeutische technieken voor verpleegkundigen in de GGZ

‘De kassières van de COOP willen me gek en kapot maken.’ ‘Als ik buiten ga hardlopen krijg ik misschien een hartaanval en dan is er niemand in de buurt die me kan helpen.’ ‘Ik ga niet werken bij de bibliotheek. Als ik dan moet uitleggen waarom ik zoveel afspraken heb met de huisarts denken ze dat ik gek ben.’ Mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA) kunnen veel last hebben van dergelijke gedachten. Vaak zijn deze gedachten hardnekkig en leiden tot vermijdingsgedrag. Doordat de cliënt denkt dat de kassières hem gek willen maken, doet hij geen boodschappen. En de cliënt die graag in de bibliotheek zou willen werken vermijdt dat ook omdat zij denkt dat zij denken dat zij gek is. Door de toepassing van cognitief gedragstherapeutische technieken leren mensen op een andere manier omgaan met deze symptomen.

trainingt post hbo vpk
Doelgroep: HBO-Verpleegkundigen werkzaam in de GGZ. De focus ligt op ambulant werkende verpleegkundigen
Niveau: Post-HBO
Duur:

29 september,  6 oktober en 20 oktober.

Lestijden:  10:00 - 16:00
Aantal deelnemers: Minimaal 15, maximaal 25
Accreditatie: Deze training is geaccrediteerd voor 16,5 punten bij het kwaliteitsregister V&VN.
Kosten:  EUR 300,- per deelnemer inclusief koffie, thee en lunch

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bewezen werkzame behandelmethode voor verschillende psychiatrische aandoeningen. CGT is niet alleen effectief bij de behandeling van stoornissen. Ook op het niveau van symptomen helpt CGT. Door bijvoorbeeld CGT toe te passen in een herstelprogramma voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) nam het zelfvertrouwen en het sociaal functioneren toe. Ook werd de kans kleiner dat mensen de opdrachten opvolgen die ze kregen via hun auditieve hallucinaties.

Doelstellingen training

In multidisciplinaire richtlijnen voor verschillende psychiatrische aandoeningen worden op CGT gebaseerde verpleegkundige interventies geadviseerd. Bijvoorbeeld:

• De cliënt ondersteunen bij het herkennen en veranderen van denkpatronen
  • Een activiteitenrapport opstellen en een activiteitenplan maken
  • Een bekrachtigingschema opstellen
  • De cliënt registratie-opdrachten geven m.b.t. pijn, stemming, angst, vermijding
  • Gedragsexperimenten opstellen, begeleiden en evalueren

In deze training worden deze en andere interventies met elkaar besproken en geoefend.

Programma

De training bestaat uit drie dagen. Na een korte introductie door de docenten oefenen de deelnemers de CGT interventies. Dag 1 staat in het teken van de toepassing van CGT en leertheorie. Op dag 2 wordt de cognitieve theorie besproken en aansluitend geoefend. Op de laatste dag staat het opstellen van doelen centraal. In het middaggedeelte komt de eindopdracht aan bod.

Voorbereiding

Cursisten doorlopen de e-learning CGT (e-Cademy GGZ) voorafgaand aan deelname aan de training. Per cursusdag wordt 4 uur voorbereiding/ zelfstudie gerekend. Doordat de cursus vooral bestaat uit oefenen is de cursus zowel geschikt voor mensen die hun vaardigheden willen opfrissen als voor mensen voor wie deze stof nieuw is.

Afsluitende opdracht

De training wordt afgesloten met een opdracht die de cursist in de laatste week uitvoert en toelicht op de laatste trainingsdag.

Bij deelname aan alle drie de dagen en ingeleverde opdracht ontvangen de cursisten een certificaat.

Inke Schaap

Drs. Inke Schaap is gedragswetenschapper en verpleegkundige. Ze is docent/ onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam, faculteit Gezondheid, afdeling Verpleegkunde. Afhankelijk van het aantal deelnemers (max 25) wordt een tweede trainer toegevoegd.

De training kost € 300,00, inclusief koffie, thee en lunch.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling van het cursusgeld. Betaling kan tot 15 september 2017. Restitutie is na deze datum niet meer mogelijk.

Vragen

Bij vragen over de training kunt u contact opnemen via posthbo-verpleegkunde@hva.nl

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Gezondheid 9 mei 2017