Archiefbewerking

Het archief van een bedrijf of organisatie bestaat uit documenten, waar de archiefvormer een ordening in heeft aangebracht. Toegankelijke archieven zijn een voorwaarde voor een transparante organisatie. Voor de overheid is een geordende en toegankelijke staat van archieven wettelijk verplicht.

Cursusopzet

De volgende stappen van archiefbewerking komen aan bod (klassiek inventariseren):

• context van het archief en plannen van het archiefbewerkingsplan;
  • analyse van het archief (aandacht voor ordeningsstelsels);
  • beschrijven van het archief met de beschrijvingsstandaarden ISAD(G) en ISAAR(CPF) en de Archiefterminologie;
  • het maken van een toegang op het archief;
  • het verantwoorden van de keuzes bij de bewerking.

De deelnemer is in staat zelfstandig een archief te bewerken vanuit archivistische methoden en principes na afronding van de cursus. Elke deelnemer bewerkt een eigen casusarchief met een beperkte omvang.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor archiefmedewerkers bij gemeentearchieven, historische centra of categoriale instellingen en voor (DIV-)medewerkers bij overheden of bedrijven die archieven bewerken voor de overdracht aan een openbare archiefbewaarplaats. De cursus is op hbo+ niveau.

• woensdagen, 13.30 - 16.30 uur
  • 20 september, 4 en 18 oktober, 1, 15 en 29 november en 13 december 2017

€ 1.750,- (geheel verzorgd)

Gepubliceerd door  Archiefschool 27 juni 2017