Speciaal HvA-studententeam gaat dagelijks berichten via YouTube

12 feb 2017 16:00 | Afdeling Communicatie

Als eerste hbo-instelling van Nederland start de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met dagelijkse berichtgeving via YouTube. Hiervoor is een speciaal HvA-YouTube Studententeam opgeleid dat vanaf morgen, maandag 13 februari, zes dagen per week via het YouTube-kanaal van de HvA video’s gaat delen over alles wat zich op en rond de HvA afspeelt. De structurele inzet van YouTube past in de communicatiestrategie van de HvA om met behulp van populaire (social) media kanalen de binding van huidige en toekomstige studenten met elkaar en met de hogeschool te vergroten.

Zes YouTubers

Het HvA-YouTube studententeam bestaat uit zes eerste- en tweedejaars HvA-studenten. Deze zes YouTubers zijn geselecteerd op onder meer motivatie, creativiteit, sociale vaardigheden, authenticiteit en betrokkenheid bij de HvA. Het Mediabedrijf voor online influencers Onlane, dat veel bekende YouTubers als Ponkers, Marije Zuurveld en Jeroen van Holland ondersteunt bij hun online activiteiten, heeft de HvA-YouTubers vervolgens getraind in de finesses van onder meer het vloggen, het gebruik van de camera en het zelf monteren van filmpjes.

Zeer verschillend

De zes YouTubers, Amber van der Ent (21, 2e jaars Voeding & Diëtetiek), Julian Raouf (18, 1e jaars Bestuurskunde), Jayne van Nuijs (20, 1e jaars Media, Informatie en Communicatie), Michelle van Nugteren (18, 2e jaars Amsterdam Fashion Institute), Joey van der Peet (19, 2e jaars Ergotherapie) en Sofian Maguilej (18, 1e jaars Fysiotherapie) gaan van maandag tot en met zaterdag, ieder op een vaste dag, telkens om 16.00 uur een video delen. De onderwerpen van de video’s zijn zeer verschillend en lopen uiteen van ‘een dag meelopen met…’ tot ‘de tien beste studeerplekken in Amsterdam’ en van ‘pizza eten met de rector’ tot ‘what’s in my schoolbag Challenge’. Alle video’s worden in afspeellijsten gebundeld rondom één van de vier thema’s binnen het HvA YouTube kanaal: ‘Een studie kiezen’, ‘Studeren in Amsterdam’, ‘HvA in de spotlight’ en ‘Challenges’.

HvA

Belevingswereld

De keuze om de YouTube content door HvA-studenten te laten maken, is een bewuste keuze van de HvA. Bekend is dat online influencers in dezelfde leeftijdsgroep als de volgers (de ‘peer-to-peer’ beïnvloeding) goed in staat zijn om vanuit de belevingswereld van de ontvanger video’s te maken. Doordat de YouTubers zowel HvA-studenten als leeftijdgenoten zijn, is de verwachting dat (toekomstige) studenten van de HvA zich goed kunnen identificeren met de makers van de filmpjes. Ook het gegeven dat het om zes ‘vaste’ gezichten op zes ‘vaste’ dagen gaat, draagt bij aan de binding met de YouTube-kijkers. Amber bijt iedere maandag de spits af, gevolgd door Julian op dinsdag, Jayne op woensdag, Michelle op donderdag, Joey op vrijdag en Sofian op zaterdag.

‘Social influencer’-aanpak

Met de ‘peer-to-peer’ aanpak heeft de HvA al eerder goede ervaring opgedaan via het social mediakanaal Snapchat. Sinds april 2016 is een groeiende groep HvA-studenten actief als ‘HvA-snapper’. Bij toerbeurt maakt zo’n student gedurende een dag met snaps (korte filmpjes of foto’s) een story van zijn of haar opleiding. Deze ‘social influencer’ aanpak blijkt goed aan te sluiten bij de doelgroep scholieren, waarvoor de stories primair worden gemaakt.