Dijsselbloem: “Een opleiding is de allerbeste investering”

CollegeCafé: Q&A met minister Dijsselbloem bij FLOOR

7 feb 2017 16:14 | Afdeling Communicatie

“Bent u verantwoordelijk voor de chaos bij de Belastingdienst?", “Wat vindt u van het leenstelsel?” Deze en vele andere vragen beantwoordde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën afgelopen maandag toen hij te gast was bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De volgeboekte Kohnstammzaal op de Amstelcampus van de HvA was gevuld met studenten, medewerkers en gasten die klaar zaten om hun brandende vragen op de minister af te vuren. En dat hoefde je ze geen twee keer te vragen!

Presentator Luuk Heezen kan het niet laten en daagt de minister meteen een beetje uit. Hoe dat nu precies zit met de voortzetting van het voorzitterschap van de Eurogroep, als Dijsselbloem straks misschien geen minister meer is? Volgens Dijsselbloem kan dat, en als het aan hem ligt, zit hij zijn termijn gewoon uit. De avond is afgetrapt en de toon gezet. De zaal barst los en de meest diverse onderwerpen passeerden de revue. Van de verhouding tussen Noord en Zuid-Europa, van de sancties voor Rusland tot de invloed van Trump, van anti-cyclisch tot pro-cyclisch economisch beleid en geld, tot ethiek en duurzaam ondernemen. De gasten hebben hun vragen goed voorbereid en de minister heeft overal een serieus en geanimeerd antwoord op.

Een weerbare maatschappij

Nadat Dijsselbloem een betoog heeft gehouden over het belang van het terugbrengen van de schulden in de maatschappij, om zo een buffer te creëren voor een volgende crisis, vraagt een student wat hij dan van het leenstelsel vindt. Want, zegt de student, daarmee bouwen jonge mensen toch juist een schuld op? Dijsselbloem benadrukt dat de terugbetalingsregelingen juist soepeler zijn en dat de schuld daardoor ook veel minder drukt op de mogelijkheid om later bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten. Maar, belangrijker vindt hij: “Een investering in je opleiding is de beste investering die je kunt doen. Beter nog dan een koophuis in Amsterdam.”

De chaos bij de belastingdienst

Gelukkig worden ook de moeilijke vragen niet gemeden. “Bent u verantwoordelijk voor de chaos bij de Belastingdienst?” vraagt een bezoeker. “Daar ben ik volledig voor verantwoordelijk,” erkent de minister prompt. Luuk vraagt of de minister zich iets aantrekt van beelden die er van hem in de media wordt gecreëerd. Dijsselbloem geeft toe dat hij daar niet ongevoelig voor is. “Welke programma’s kijkt u dan?” vraagt de presentator verder. “Zondag met Lubach?” De minister kijkt het wel eens, maar bekent dat hij de aflevering van afgelopen zondag heeft gemist. “Ik raad u dan zeker aan om dat terug te kijken,” antwoordt Luuk rap

Onderwijsnest

Er worden nog behoorlijk wat interessante vragen gesteld. Bijvoorbeeld waar hij spijt van heeft (‘dat veel veranderingen pas zijn doorgevoerd toen de crisis al in volle gang was’) en waar hij trots op is (‘dat het economisch met Nederland veel beter gaat en dat er op Europees niveau veel is veranderd binnen het bankstelsel’).

Ten slotte wordt er door een bezoeker aan de minister medegedeeld dat er bij de HvA binnenkort een positie als  opleidingsmanager bij de Faculteit Maatschappij en Recht vrijkomt. Of hij daar misschien op wil solliciteren? Dijsselbloem grapt dat hij daar vast de juiste papieren niet voor heeft, maar vertelt wel dat hij uit een onderwijsnest komt. Als hij de politiek zat is, of de politiek hem, voorspelt hij dat hij inderdaad in het onderwijs terecht zal komen. Stel dat Dijsselbloem alsnog van de derde plaats van de kieslijst wordt verstoten, dan maakt de HvA misschien nog een kans!

Van Europese invloed tot selfies

Luuk sluit af en is nog benieuwd naar wat voor voordelen het nu heeft om op zo’n machtige positie te zitten. De minister vertelt dat het vooral heel prettig is dat hij allerlei verschillende onderhandelingen zelf kan voeren en daardoor veel kan bewerkstelligen. En als mensen om 12 uur ’s avonds geen zin meer hebben en naar huis willen, dan houdt hij ze tegen. “Fysiek?” vraagt Luuk door. “Ja hoor, dan ga ik gewoon voor de deur staan en dan kunnen ze niet naar huis,” zegt Dijsselbloem, met een uitgestreken gezicht. En dat is het beeld dat hij vanavond achterlaat: een serieuze en toegewijde politicus. Met humor.

Foto: Monique Kooijmans

Na het debat is het tijd voor selfies met de minister. Nu maar wachten tot hij komt solliciteren bij de HvA. Maar voorlopig heeft hij in de politiek nog het één en ander te doen.