Van fietswrak naar designlamp dankzij student-ondernemers

3 apr 2017 12:46 | Afdeling Communicatie

Uit de Amsterdamse grachten worden jaarlijks zo’n 10.000 tot 15.000 fietswrakken opgevist. Vier studenten van de HvA-minor Ondernemerschap hebben een nieuwe bestemming gevonden voor deze roestige resten: van de frames, tandwielen en voorvorken maken zij stijlvolle designlampen.

Weggegooid goud

Bodemzoekers kennen we van het strand, waar ze met een magneet het zand afstruinen op zoek naar goud. Maar ook de bodem van de Amsterdamse grachten blijkt vol te liggen met schatten. Vier studenten van de HvA-minor Ondernemerschap zijn namelijk op het idee gekomen om oude fietswrakken om te vormen tot designlampen, die in een industrieel interieur niet zouden misstaan.

Sanne Pronk (Communicatie, HvA), Manon Diemeer (Product Design, HvA), Steve van Rooij (Bedrijfskundige Informatica, Avans) en Robin van Diest (Logistiek&Economie, HvA) vormen samen het team achter de student-onderneming met de toepasselijke naam ROS. Zij vonden elkaar al snel bij de start van de minor Ondernemerschap, omdat ze alle vier iets wilden doen met het hergebruiken van reststromen (cradle-to-cradle).

Communicatiestudent Sanne Pronk: “Wij vinden dat je als ondernemer zoveel mogelijk gebruik moet maken van de spullen die er al zijn. Achter onze onderneming zit daarom ook een educatief verhaal: we willen mensen laten zien hoe je uit iets ouds, dat wordt weggegooid, iets moois kunt maken. Doordat je de oude fietsonderdelen goed terugziet in de designlampen, hopen we dat dit een boodschap overbrengt, namelijk: ga bewust om met de spullen die je al hebt, want die zitten vol waardevolle grondstoffen.”

Hanglamp gemaakt uit een fietsframe, met draad met daaraan peer

Stalamp uit voorvork

De studenten kregen de eerste ingeving om iets met wrakken te doen, toen ze op het Amsterdam Light Festival bij een kunstwerk lazen dat er jaarlijks zo’n 10.000 tot 15.000 fietsen in de gracht belanden. Het idee om hier designlampen van te maken, komt van Product Design-studente Manon Diemeer, het ‘creatieve brein’, aldus de teamgenoten. Zij is degene die de ontwerpen voor de lampen heeft gemaakt.

“Van oude fietsen kun je van alles maken”, zegt Manon, “we hebben hele lijsten met mogelijke producten gemaakt. Maar toen viel me op dat de vormen van een fiets heel geschikt zijn om lampen van te maken. Het frame leent zich bijvoorbeeld perfect voor een hanglamp. Uit de voorvork kun je weer een stalamp maken. En het tandwiel uit de kettingkast heb ik gebruikt voor het ontwerp van een wandlamp. Doordat het licht vanachter het tandwiel komt krijg je een mooi schijnsel.”

Student Sanne Pronk houdt hanglamp gemaakt uit fietsonderdeel naast het frame van een oude fiets, daarnaast student Robin van Diest

Het team laat in de werkplaats de prototypes zien: een matzwarte lantaarn met een dik koord waaraan de peer bungelt, gemaakt uit het frame (hij werkt!). De staande bureaulamp, gemaakt uit de voorvork, wordt uitgerust met een betonnen kapje. Om er één herkenbare lijn van te maken, hebben de studenten ervoor gekozen om alle verschillende lampen donker te poedercoaten.

Interieurwinkels

De studenten zijn langs tientallen interieurwinkels in Amsterdam geweest, om te polsen of dit een goed idee is en om feedback te vragen. Aan de hand van die wisselende feedback op de ontwerpen zijn ze tot één lijn gekomen. ‘We kregen vrijwel overal te horen: wát een leuk idee’ zegt Steve. ‘Mensen worden heel enthousiast als je zo’n plan hebt en willen je helpen.’ Vrijwel alle interieurwinkels hebben aangegeven de lampen te willen afnemen zodra ze in productie zijn. ‘Ze denken dat het zal aanslaan. Het past binnen de industriële trend, het is circulair en het is ook typisch Nederlands.’

Zwartwitfoto: Manon op de rug gezien met lasapparaten waar vonken afspatten
Voet van een lamp gemaakt uit een voorvork

Magneet

Er is nog wel één lastig punt: om deze bodemschatten uit de gracht te halen heb je officieel een vergunning nodig. Waternet doet dit nu voor de gemeente en verkoopt de wrakken aan een oud-ijzerboer.

De studenten hebben een vergunning aangevraagd, maar het kan nog een tijd duren voor die rond is. Voor de prototypes hebben zij fietswrakken van de kringloop gebruikt. En ze denken ook aan een andere tijdelijke oplossing: Sanne heeft thuis een grote magneet liggen. Het plan is om daarmee als de nacht valt uit ‘vissen’ te gaan, om de fietswrakken zelf uit het water te takelen. Sanne: ‘Zogenaamde ‘grachtzoekers’ zijn eigenlijk niet legaal bezig. Maar elke onderneming begint gewaagd. Zo heeft milieuorganisatie Plastic Whale officieel ook nog geen vergunning om het plastic uit grachten te vissen, en zijn ze inmiddels niet meer weg te denken.’

V.l.n.r. studenten Sanne Pronk(Communicatie, HvA), Robin van Diest (Logistiek&Economie, HvA), Steve van Rooij (Bedrijfskundige Informatica, Avans) ,  en Manon Diemeer (Product Design, HvA)

Het Team van Ros: v.l.n.r. Sanne Pronk(Communicatie, HvA), Robin van Diest (Logistiek&Economie, HvA), Steve van Rooij (Bedrijfskundige Informatica, Avans) , en Manon Diemeer (Product Design, HvA)

Grootse plannen

Dat de studenten van allerlei verschillende opleidingen komen, komt goed van pas: ieder heeft zijn specialiteit. Communicatiestudent Sanne doet voor een groot deel de pr,  Avans-student Steve van Rooij maakt de website voor het bedrijf; Robin van Diest (Logistiek & Economie) houdt zich onder andere bezig met de planning. Die combinatie werpt zijn vruchten af: ‘Dankzij deze jongens heb ik nog nooit zo gestructureerd gewerkt,’ lacht Manon.

De student-ondernemers hopen over twee weken de verkoop te starten en de website te lanceren: www.rosamsterdam.com. Neem voor meer informatie contact op met het team: info@rosamsterdam.com.